Russian (CIS)Ukrainian (UA)

ExpertTepla

Економне використання дров, або як взимку заощаджувати на опаленні?

В попередніх статтях ми багато уваги приділяли видам опалення, технічним рішенням їх реалізації, конструктивам камінних топок та печей, та, зокрема, якості продукції. Сьогодні ми б хотіли більш детально розглянути основний інструмент у досягненні високого рівня ККД будь-якої камінної топки чи печі – дрова. Для цього ми проаналізуємо, яку деревину краще використовувати? Як ефективно її палити? Та як, власне, ЗАОЩАДЖУВАТИ!!!

drevesina

У першу чергу необхідно відмітити, що поняття "дерево" і "деревинá" нерівнозначні. Отже, дерево - це багаторічна рослина, а деревина - це тканина рослини, яка отримується при розпилюванні стовбура дерева на частини. Самим цінним у дереві вважається стовбур, товщина якого в різних його частинах різна. Найкращою є деревина, яка знаходиться в середині стовбура. Має свою текстуру, твердість, запах, колір - саме ці ознаки є головними при визначенні породи деревини. Крім того всі дерева розділяють на листяні та хвойні. До першої групи відносять дуб, бук, осику, липу, березу, тополю, вільху та інші. До другої - ялину, сосну, кедр та інші.

Якщо повернутись до теми дров, необхідних для спалювання у каміні, то важливо враховувати не лише породу, а й у який період року вони заготовлюються, де тримаються і як проходять процес сушки.drova

І так, найкращим періодом для заготівлі дров вважається зима, адже основні життєдіяльні процеси у середині самого дерева призупиняються, і дерево не має надлишкового соку та вологи. Після цього відбувається  розрубування колоди древа на 4 - 8 полін, в залежності від величини діаметра стовбура. Товщина розрубаного поліна не повинна бути більше 10 см, адже великі шматки деревини не згорають на 100%, а залишаються обвугленими, перетворюючись на великі брили деревного вугілля. Після того як дрова порубані, їх складають на відкритому повітрі під навіс так, щоб між полінами залишався простір для природного вентилювання, це власне і пришвидшує процес висихання. В такому стані поліна повинні пролежати до наступної осені, щоб досягнути рівня вологості не більше 20%. Для швидшого досягання такого стану будуються спеціальні камери – сушки, де такий самий рівень вологості досягається штучним методом за пару днів.sushka drov

Слід пам’ятати, що деревина на 70% складається з газу і на 30% з твердої речовини, на відміну від вугілля, де процентне співвідношення йде навпаки: 70% - тверда речовина, та 30% - гази. Тому фактор вологості дров надзвичайно великий, оскільки нам важливо не просто утилізувати дрова, а досягти ефекту згорання саме газів, які й сприяють утворенню високого рівня ККД камінної топки, що в свою чергу дає тепло, мінімум попелу та недопалених залишків. А вологі дрова, це те саме, що в бак автомобіля долити пару літрів води, кількість рідини в баці збільшиться, але чи буде машина їхати швидше!? Також, надлишок вологи, що потрапляє під час згорання дров у димохід, сприяє утворенню креозоту, що налипає на стінки димоходу, погіршує тягу та може сприяти загорянню, особливо небезпечним це є у металевих димарях.

А тепер поговоримо про вибір породи дерева. Готуючись до зими, ми робимо приблизний розрахунок дров у кілограмах, але чи 1 кг дров листяних порід = 1 кг дров хвойних ?!teplotvornist dereva

Ми радимо використовувати деревину листяних порід: бук, дуб, граб, адже хвойні породи мають велику кількість смол і відносно низьку щільність, через що деревина згорає набагато швидше і для того, щоб досягнути такої самої ефективності за однакових умов, потрібно в рази більше хвойних дров. Також слід не забувати, що смоли безпосередньо впливають на чистоту шиби камінної топки, адже під час горіння сажа із смолою буде осідати на склі.

Для ефективного горіння важливим є також конструктив самої камінної топки, а саме :

-         Наявність або відсутність попільника (більш ефективного горіння можна досягнути за рахунок відсутності попільника, адже тоді уся деревина має змогу бути спаленою на 100%, а не утилізується в попільнику, вистигаючи та не догораючи).

-         Співвідношення первинного і вторинного повітря (ця пропорція повинна складати 1:2,5 , де 1-допалювання первинного повітря; 2,5-допалювання вторинного повітря).

-         Наявність або відсутність системи чистого горіння Clean Burn (при наявності цієї системи в камері горіння, окрім вторинного допалу повітря, відбувається  ще й додаткове догорання газів, що ще більше сприяє 100% спалюванню газу деревини. За законодавством Європейського Союзу до 2020 року будуть ліквідовані всі камінні топки без цієї системи, з рівнем ККД менше 70%. Досягнути рівня ефективності 75-80 % можна лише з системою clean burn, яка підвищує температуру в камері згорання до 800-900 С ).

-         Герметичність камінної топки (при потраплянні великої кількості повітря в камеру згорання, утворюється залишки азоту, що сприяють ще більшому охолодженню камери горіння і зменшенню рівня ККД).

-         Наявність забору повітря з вулиці (це важливий фактор, який впливає на інтенсивність подачі кисню в камеру згорання, це в свою чергу  впливає на потужність та ефективність горіння дров.

-         Температура подачі повітря з вулиці (чим тепліше повітря, тим менші тепловтрати дров). На сьогоднішній день є практика будівництва ґрунтового обмінника тепла, який має габарити 1х1х1 м. Складається з річкового каміння і сприяє нормалізації температурного режиму. Будується неподалік від будинку. До нього підводиться труба для забору повітря, що веде безпосередньо до кімнати, де буде стояти камін. Як наслідок, якщо температура на вулиці -35С – в камеру подається +2 , якщо +35 С – в камеру подається 17С. І ми не витрачаємо надлишок тепла на прогрів холодного повітря, чи охолодження гарячого повітря, що призводить до 40% економії дров – так званий  штучний метод рекуперації. Чистка такого резервуару відбувається 1-2- рази на рік.

Тепер трішки  уваги приділимо процесу розпалу у камері згорання. Починати розпал дров потрібно зверху вниз, а не навпаки. Для цього необхідно на дно камінної топки поставити декілька великих полін, залишивши між ними простір, зверху перпендикулярно розмістити невеликі трісочки. Можна використати 1 пакетик розпалки для швидкого розгортання. Якщо ми правильно будемо здійснювати процес розпалювання каміну - зверху вниз, то маленькі трісочки швидше починають горіти за рахунок габариту, прогріватимуть димовий канал та нормалізуватимуть тягу в димарі. Також потрібно не забувати про подачу первинного та вторинного повітря. Нагадуємо, що співвідношення потрібно зберігати у пропорції 1:2,5.

Якщо ви будете слідувати усім вище переліченим рекомендаціям, то опалюючи каміном, ви не будете утилізувати деревину, а зможете досягнути максимальної ефективності згорання,  заощаджуючи до 40% деревини. А для досягнення такого результату рекомендуємо використовувати камінні топки та печі з нашого асортиментного ряду преміум класу: Hoxter, Austroflamm, Rocal або інших виробників, які орієнтовані на повсякденне опалення з відповідним конструктивом, та можливістю довгий період часу витримувати високі температурні навантаження 800-900 С з рівнем ККД більше 75%

Ви зможете переконатись в цьому, придбавши дрова нашого власного виробництва, просушені у спеціалізованій камері з рівнем вологості 20%. Слід пам’ятати , що за 1 годину - спалюється 3-4 кг дров, які еквіваленті 15 к Вт енергії.

Звертайтесь, та оберіть те, що потрібно саме Вам! Розділяйте тепло разом з нами!

Щиро ваш, «Експерт Тепла»

 

 

 

 

-